Wat zijn de voor- en nadelen van een cv-houtkachel? - Graveka Diessen

Wat is een cv-kachel?

Een kachel voor thuis wint aan populariteit: het is gezellig, het zorgt voor fijne warmte en het heeft een mooie uitstraling. Er zijn verschillende soorten kachels. Graag lichten we de houtkachel met cv-aansluiting uit: een duurzame en efficiënte keuze. Waarom zou je kiezen voor een cv-kachel en niet voor een andere optie?

Een cv-kachel is een kachel (of een inbouwhaard) die werkt op hout of pellets die rechtstreeks wordt aangesloten op de bestaande centrale verwarming van de woning. Dat betekent dat de kachel voor de opwarming van het water zorgt waardoor je (bijna) geen gas meer nodig hebt thuis. Daarin bespaar je dus ook enorm in de kosten! Dat maakt een cv-kachel enorm duurzaam voor zowel het milieu als je portemonnee.

Is een cv-kachel veilig te gebruiken?

Een veelvoorkomende vraag is of een cv-kachel gevaarlijk is. Een cv-kachel is veilig te gebruiken, mits je de juiste veiligheidsvoorschriften toepast. Het grootste risico wat er verbonden is aan het gebruik van deze soort kachels, is dat er oververhitting of overdruk kan ontstaan in de cv-ketel, waarop de kachel is aangesloten. Daarom moet je een buffervat en een warmtewisselaar installeren. Op die manier kan het kachelsysteem de overtollige warmte kwijt in dat buffervat: dat wil zeggen dat het “reserve” warme water wordt opgeslagen voor later gebruik. Bijvoorbeeld in de zomer gebruik je je kachel (bijna) niet, in vergelijking met in de winter. De houtkachel gebruikt de warmte van de rookgassen om het water in het buffervat te verwarmen, het buffervat is met behulp van een aan- en afvoerleiding aan de cv-installatie gekoppeld. Je zorgt hierbij ook voor een hygiënespiraal in het buffervat. Deze zorgt ervoor dat het warme water te gebruiken is om te douchen of als kraanwater (legionellavrij).

Maar waar plaats je zo’n buffervat dan? Omdat deze vaten meestal een groot volume hebben, wordt er vaak gekozen om deze buiten onder de grond te plaatsen.

Daarnaast moet een cv-kachel geïnstalleerd worden door professionals. Dat is niet iets wat je zomaar zelf kan doen. Laat je daarom adviseren door onze specialisten bij Graveka.

Welke woning is geschikt voor een houtkachel met cv-aansluiting?

De ideale woning voor een cv-kachel is een kleine en goed geïsoleerde woning. Dat is ook logisch: op die manier heeft de centrale verwarmingsinstallatie minder energie nodig om de woning volledig te kunnen verwarmen. Een kachel is ook te combineren met zonnepanelen. Dus wanneer jouw woning beschikt over zonnepanelen, kun je deze aansluiten op het cv-systeem. Heb je een warmtepomp thuis? Dat is goed nieuws als je een cv-kachel voor thuis wil. De kachel is namelijk ook aan te sluiten aan een warmtepomp.

De voor- en nadelen van een cv-kachel op een rijtje:

Voordelen:

  • Duurzaam en efficiënt te gebruiken;
  • De warmte wordt optimaal gebruikt;
  • Het is te combineren met zonnepanelen en een warmtepomp.

Nadelen:

  • Een cv-kachel heeft meer onderhoud nodig dan een andere kachel;
  • Omdat je verschillende onderdelen nodig hebt (zoals het buffervat, hygiënespiraal), is de prijs hoger dan andere kachels;
  • De opwarming van het systeem kost tijd.

Een cv-kachel kopen

Ben je overtuigd om een cv-kachel aan te schaffen voor in jouw woning? Dat is top! In onze showroom kun je terecht voor advies en kunnen we samen de verschillende mogelijkheden bespreken. Kom gerust eens langs en ervaar zelf de stralingswarmte van een houtkachel met cv-aansluiting.

Neem contact op