Pelletkachel of houtkachel - Graveka Diessen

Pelletkachel of houtkachel

Er zijn verschillende manieren om een woning te verwarmen. Je kan kiezen voor een cv-installatie, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Een kachel brengt veel meer sfeer met zich mee dan een standaard radiator. Dit is een belangrijk punt om voor een kachel te kiezen. Bij de zoektocht naar de beste kachel krijg je te maken met verschillende keuzes. Kies ervoor om zelf vuur te stoken of voor het meeste comfort. Tijdens de oriëntatiefase kom je al snel achter de vele mogelijkheden op het gebied van kachels.

Wil je de juiste keuze maken tussen een pelletkachel of houtkachel? We bespreken uitgebreid de voor- en nadelen van beide kachels. Zo kom je er gemakkelijk achter welke kachel het beste bij jouw wensen past.

Maak de beste keuze tussen een pelletkachel of een houtkachel

De houtkachel kennen we allemaal, maar een pelletkachel is een ander verhaal. Een pelletkachel is een moderne verbrandingskachel die je zelf automatisch kunt besturen. De pellets zijn de brandstof: korrels van geperst zaagsel. Dus schoon hout zonder extra toevoegingen. Daarnaast hebben de pellets een laag vocht gehalte dat het makkelijk maakt om ze te laten branden. Je ziet wel degelijk vlammen, waardoor het zijn warme uitstraling behoudt. De pelletkachel heeft van buiten enigszins dezelfde uitstraling als een houtkachel, maar vanbinnen is het een totaal ander verhaal. De kachel bezit een regelunit die zorgt voor goede verbranding met minimale uitstoot.

Het ontsteken van een pelletkachel gebeurt volledig automatisch wanneer de kachel wordt aangezet. Zelfs de temperatuur is handmatig in te stellen. Zo heb je altijd de gewenste temperatuur in de kamer. De lucht wordt verwarmd door natuurlijke ventilatie of soms geholpen door een ventilator. Let hierbij op hoeveel geluid de ventilator maakt. Hier zit per kachel verschil in. Het zou zonde zijn als je na aankoop stoort aan het geluid die de kachel maakt. Voor het installeren van een pelletkachel is een schoorsteenkanaal nodig met een bescheiden diameter van 8 tot 10 cm.

Voordelen pelletkachel

De voordelen van een pelletkachel:

 • Erg veilig in gebruik
 • Schone verbranding met minimale uitstoot
 • Kosten besparend (niet cv afhankelijk)
 • Volledig automatisch te besturen

Nadelen pelletkachel

De nadelen van een pelletkachel zijn:

 • Kan een storend geluid maken
 • Voor een pelletkachel heb je altijd stroom nodig
 • Minstens een keer in de week heeft de kachel onderhoud nodig
 • Storingsgevoeliger dan een houtkachel

Verschillen pelletkachels en houtkachels

pelletkachel of houtkachelNa deze informatie denk je wellicht: ik ga voor de pelletkachel. Kijk ook zeker naar de klassieke houtkachel. Deze biedt een hoop voordelen. Wat is er nu leuker dan zelf vuur maken? Een houtkachel biedt een veilige manier om dit zelf te doen.

Daarnaast wordt de kachel goed warm. Zodoende verspreidt de warmte zich door het huis. Zeker ook in het voor- en najaar behaal je veel rendement uit een houtkachel. Doordat het in deze periode vaak niet nodig is om het gehele huis te verwarmen, heb je aan een houtkachel voldoende.

Het zal je niet verrassen: in een houtkachel stook je hout. Hierbij wordt er bijgedragen aan een beter milieu (CO2 neutraal) en ben je minder afhankelijk van aardgas. Doordat hout een goedkope brandstof is, zal je hier kosten besparen.

Kies voor het gemak om kant- en klare droge houtblokken te kopen of zaag en klief tijdig je hout. Let op dat het hout geen lijmresten meer bevat en dat het goed droog is (maximaal 20% vocht, beter 15%) voordat het de houtkachel in gaat. Dan heb je de beste verbranding en het hoogste rendement.

Houtkachels zijn er in verschillende soorten en maten. Kies voor een mooi klassiek design of voor strak en modern. Ook met de schouw zijn er veel mogelijkheden. Het is een ware toevoeging aan de ruimte. De prijs voor een houtkachel is veelal een indicatie van de kwaliteit. En betere kwaliteit staat voor een betere verbranding met hoger rendement en minder uitstoot. Uiteraard heeft een houtkachel een schoorsteen nodig die boven het dakvlak uitkomt en een diameter heeft die past bij de kachel. Het is hierbij belangrijk dat je een kachel koopt met het juiste vermogen dat past bij de grootte van de woning.

Voordelen houtkachel

De voordelen van een houtkachel:

 • Er komt veel warmte vrij
 • Zorgt voor veel sfeer in je woning
 • Het plezier om zelf vuur te maken
 • Goedkope brandstof die bovendien CO2 neutraal is
 • Minimaal onderhoud

Nadelen houtkachel

De nadelen van een houtkachel:

 • Rookoverlast bij slecht gebruik of vochtige brandstof
 • Tijd nodig voor kachelhout maken en opslag

Kijk voor het aanschaffen van de kachel goed naar de mogelijkheden van de woning en het onderhoud dat je aan de kachel wilt besteden. Zo weet je zeker dat je het meeste plezier haalt uit de kachel.