Pelletkachel afvoer nodig - Graveka Diessen

Pelletkachel afvoer nodig

Een hoog rendement, controleerbare warmte en milieuvriendelijk, dit zijn een aantal voordelen van een pelletkachel. Daarnaast zijn de kachels programmeerbaar, wat erg gemakkelijk is. De pelletkachel kan hierdoor op bepaalde tijden aan of uit gaan. Hierdoor heeft de ruimte altijd de gewenste temperatuur. De brandstof wordt door de kachel zelf gereguleerd. Dit is erg gemakkelijk. De kachel kan uren branden zonder dat je ernaar om moet kijken. Het komt erop neer dat je met een pelletkachel dezelfde mogelijkheden hebt als met de centrale verwarming. Dit komt door het technische aspect van de pelletkachel. De kachel wordt dan ook vaak gekocht om de hoofdtaak verwarmen op zich te nemen, niet voor de sfeer in huis.

Pelletkachel heeft een goede afvoer nodig

Het is echter wel nodig een goede schoorsteen te hebben, die uitkomt in een geschikt uitmondingsgebied. Het stoken van een pelletkachel moet geen overlast of schade toebrengen aan jezelf of de omgeving. Het is verstandig bij de gemeente na te gaan wat de regels in jouw buurt zijn. Wat betreft de afvoer hebben pelletkachels vaak voldoende aan een eenvoudig afvoerkanaal van 80mm. Hierdoor is het plaatsen gemakkelijker.

Een pelletkachel heeft een rendement van 85%, wat vaak hoger is dan het rendement van een houtkachel. Hierin tegen maakt een pelletkachel gebruik van elektriciteit. De elektriciteit is nodig voor de werking van de ventilator. Deze zorgt voor het afvoeren van de rookgassen. Hoe meer trek het rookkanaal heeft, hoe minder de ventilator nodig is. In een lang rookkanaal ontstaat meer trek dan in een kort rookkanaal. De kachel heeft minder te voorduren en gaat hierdoor langer mee. Allemaal zaken om rekening mee te houden met het installeren van een pelletkachel.

Brancherichtlijnen afvoer pelletkachels

In de brancherichtlijnen voor pellethaarden- en kachels staat meer informatie over de uitmonding van rookgasafvoeren. Hierin staat beschreven dat de pelletkachel erg overeenkomt met de houtkachel. Deze zijn wat betreft de regelgeving aan elkaar gelijkgesteld. Pellethaarden- en kachels mogen net als houtkachels niet uitmonden in de gevel. Naast dat het niet mag, is het ook onverstandig. De warme rookgassen van een pelletkachel stijgen -zodra ze buiten komen- direct omhoog. Mondt de pellethaard- of kachel uit op de gevel, dan leidt dit tot zwarte strepen op de gevel. Erg zonde wanneer hierdoor de gevel beschadigd raakt.

Subsidie voor een pelletkachel

Om duurzame energie te promoten heeft de overheid een subsidieregeling voor pelletkachels ingesteld. Deze duurzaamheidsubsidie regeling is sinds 1 januari van toepassing en blijft in werking tot 2020. Het belangrijkste doel van deze subsidie is de CO2-uitstoot verminderen. De regeling houdt in dat je minimaal 500 euro subsidie ontvangt op een pelletkachel. Dit maakt het extra voordelig om voor een pelletkachel te kiezen.

Vraag voor het aanleggen van een pelletkachel altijd advies aan een professional. Graveka Diessen is de partner op het gebied van kachels en haarden en vertelt je hier graag meer over.