Onderhoud van een pelletkachel - Graveka Diessen

Onderhoud van een pelletkachel

Als u een mooie kachel in uw woonkamer heeft staan wilt u natuurlijk dat deze er op zijn best uit blijft zien en goed functioneert. Om dit te bereiken vereist de pelletkachel onderhoud, anders zal deze zijn charme op ten duur verliezen. Sommige werkzaamheden herhalen zich jaarlijks, terwijl anderen letterlijk elke dag terugkomen. Wanneer u begint aan onderhoud van een pelletkachel, zorg dan altijd dat deze uit staat en volledig koud is.

Hoe ziet het onderhoud van een pelletkachel eruit?

Een pelletkachel is een apparaat met mechanische onderdelen. Deze kunnen door gebruik vuil worden. Regelmatig onderhoud van de pelletkachel is daarom noodzakelijk voor een goede verbranding van de pellets en voor een lange levensduur. De verbranding kan in een vervuilde kachel niet optimaal verlopen omdat de rookgassen niet goed afgevoerd kunnen worden en er onvoldoende zuurstof aangevoerd kan worden. Dat resulteert in een slecht functionerende kachel die ook nog eens meer energie kost. Wanneer uw pelletkachel goed onderhouden wordt, heeft u een hoger verbrandingsrendement en geniet u van sfeer en warmte op een schone manier.

Dagelijks onderhoud

Bij correct onderhoud van een pelletkachel komen een aantal dagelijkse werkzaamheden aan bod. Deze zijn niet tijdrovend en kunnen gauw gedaan worden tijdens het stoffen en stofzuigen van de kamer. Zuig alle asresten weg en gooi het branderbakje en de aslade even leeg. Haal tot slot een schoon, nat doekje over de ruit heen. Een pelletkachel produceert erg weinig as en daarom is dit dagelijks onderhoud maar een minimale moeite. Wanneer u dit niet doet gaan alle kleine beetjes opstapelen en zal de kachel vuil worden en slechter presteren.

 

Periodiek onderhoud

Zelfs wanneer u de bovengenoemde dagelijkste taken uitvoert, blijven er andere onderhoudswerkzaamheden over. Er zitten immers veel onderdelen, buizen en ruimtes in de pelletkachel. Zo is het belangrijk periodiek het luchttoevoerkanaal te controleren en poetsen, om verstopping te voorkomen. Daarnaast moet het pellet reservoir uitbundig onder handen worden genomen om alle stofresten te verwijderen. Daarnaast is er ook regelmatig groot onderhoud van de pelletkachel nodig, om te zorgen voor een complete reiniging van de kachel. De kachel moet dan worden opengemaakt, zodat het interieur van de pelletkachel bereikt kan worden. Het gevaarlijke hierbij is dat de binnenzijde van de pelletkachel vol zit met elektronica en ventilatoren. Alles moet zorgvuldig worden gereinigd met de juiste apparatuur en materialen en de onderdelen zoals de rookgasventilator en de rookgasgangen dienen schoongemaakt te worden. Tevens moet de schoorsteen onder handen worden genomen. Het is tot slot belangrijk om tijdens het grote onderhoud alle onderdelen en afdichtingen zorgvuldig te controleren.

 

Voordelige onderhoudsservice

Het is af te raden om het onderhoud van de pelletkachel (afgezien van de kleine dagelijkse taken) zelf uit te voeren. Een pelletkachel is een kwetsbaar stuk apparatuur en u wilt natuurlijk niks beschadigen, zeker niet aan de binnenzijde. Graveka biedt daarom een voordelige onderhoudsservice aan in de vorm van een abonnement waar periodieke onderhoudswerkzaamheden voor u verzorgd worden. U weet op deze manier zeker dat u zo lang mogelijk kunt genieten van uw pelletkachel.

Showroom afspraak

Wij helpen je graag bij het vinden van een geschikte kachel die past in je interieur. We adviseren je graag over al onze producten. Bezoek daarom onze showroom en laat je verrassen door onze uitgebreide collectie aan kachels, haarden en nog veel meer! Voor vragen of stijladvies kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Neem contact op