Onderhoud van een houtkachel - Graveka Diessen

Onderhoud van een houtkachel

Een houtkachel brengt sfeer en warmte in huis. Maar om ervoor te zorgen dat de houtkachel in optimale staat blijft is het van belang om deze regelmatig te onderhouden. Regelmatig onderhoud aan de houtkachel is bovendien belangrijk om de veiligheid ervan te garanderen. Wanneer u uw houtkachel en het bijbehorende rookkanaal niet vaak genoeg reinigt, kan dit in het ergste geval leiden tot brand. Voor onderhoud aan de houtkachel kunt u het beste de hulp van een erkend vakman inschakelen.

Houtkachel: hoe vaak onderhouden?

Wanneer u uw houtkachel niet al te vaak gebruikt, is het aan te bevelen om de kachel tenminste één keer per jaar te onderhouden. Bij veel verzekeraars is verplicht jaarlijks onderhoud zelfs opgenomen in de polis. Vaak is het de voordeligste optie om een onderhoudscontract af te sluiten bij een detaillist van de Nederlandse Haarden en Kachelbranche (NHK). Dan bent u bovendien gegarandeerd dat het onderhoud volgens de verzekeringsrichtlijnen wordt uitgevoerd.

Onderhoudswerkzaamheden houtkachel

Bij het onderhoud aan de houtkachel worden onder meer het rookkanaal schoongemaakt. Daarnaast is het ook belangrijk dat het binnenwerk van een houtkachel wordt gecontroleerd en goed gereinigd. Het binnenwerk is een slijtageonderdeel en deze dient ter bescherming van het casco van de kachel.

Het is niet aan te bevelen om alle onderhoudswerkzaamheden zelf uit te voeren. Wanneer u bijvoorbeeld gebruik maakt van de verkeerde schoonmaakmiddelen kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Wanneer u uw houtkachel vaak gebruikt raden wij aan om het rookkanaal twee keer per jaar te vegen. Verder is het van belang om de ventilatieroosters in uw woning regelmatig te reinigen en het koord in de deuren tijdig te controleren/vervangen.

Showroom afspraak

Wij helpen je graag bij het vinden van een geschikte kachel die past in je interieur. We adviseren je graag over al onze producten. Bezoek daarom onze showroom en laat je verrassen door onze uitgebreide collectie aan kachels, haarden en nog veel meer! Voor vragen of stijladvies kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Neem contact op