Kan ik mijn gaskachel ombouwen? - Graveka Diessen

Kan ik mijn gaskachel ombouwen?

Mensen met een gaskachel vragen zich af of hun bestaande haard is om te bouwen? De stijgende energieprijzen, het verduurzamen van je woning en zelfs gasloos wonen zijn enkele redenen waarom je een gaskachel zou willen ombouwen. Maar naar welk soort brandstof laat je deze haard dan ombouwen? Naar een houtkachel, propaan gashaard of misschien wel een elektrische haard. In veel gevallen is het mogelijk je haard om te bouwen maar het is wel belangrijk dat je met bepaalde dingen rekening houdt. Elke kachel is namelijk anders en elke brandstof heeft ook weer zijn eigen eigenschappen. Hierdoor moeten er zaken aan de kachel veranderd worden en dit kan klein zijn, maar ook vrij ingrijpend. Wij zetten de verschillen en de mogelijkheden naast elkaar.

Gashaard vervangen door houtkachel

Een gaskachel vervangen met een houtkachel is mogelijk in bepaalde situaties. Het is wel belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. De oude gashaard moet altijd eerst verwijderd worden, en er moet een nieuwe houtkachel geplaatst worden. Verder is het goed om te weten dat een houtkachel niet zomaar kan worden aangesloten op het rookkanaal van een gaskachel. Dit rookkanaal is meestal te smal en gaat vaak door de gevel naar buiten. Het kan dus zijn dat het rookkanaal vervangen moet worden. Het rookkanaal van een houtkachel moet minimaal vier meter lang zijn en lopen via de schoorsteen of via de buitenmuur. Het moet in ieder geval boven de nok uitkomen. Ook moet je rekening houden met de gasleiding. Deze moet afgedopt worden. Wanneer je twijfelt over de mogelijkheden om je gashaard om te bouwen naar een houtkachel, kun je altijd contact met ons opnemen. We adviseren je graag over je situatie thuis.

Voordelen ombouwen tot houtkachel: Echt vuur, volledig hernieuwbare brandstof
Nadelen ombouwen tot houtkachel: Er moet een nieuwe kachel in, het rookkanaal moet (in veel gevallen) vervangen worden, strengere regelgeving rondom houtkachels.

Gashaard ombouwen naar propaangas

Een haard die brandt op propaangas is praktisch gezien gewoon een gashaard, alleen veranderd de toevoer van de brandstof. Bij een gashaard op propaan is de haard aangesloten op een gasfles en dus niet op het gasnetwerk. Als het gaat om gebruik, verschillen de twee niet veel van elkaar. Ze moeten beide aangesloten zijn op een passend toe- en afvoerkanaal.

Maar het ene gas is het andere niet en ook niet elke gashaard is geschikt. Bij de meeste moderne haarden kunnen de spuiters of beluchtingsplaatjes gewijzigd worden en soms moet de brander ook gewisseld worden om de gashaard op propaan te laten branden. Wil jij je gashaard ombouwen naar propaan, dan kun je altijd contact met ons opnemen. We adviseren je graag of dit mogelijk is in jouw situatie.

Voordelen ombouwen naar propaan: Niet meer afhankelijk van het gasnetwerk, stoot minder CO2 uit dan aardgas, kun je ook gebruiken in een gasloze woning.
Nadelen ombouwen naar propaan: Je moet de brandstof bijvullen, het vlambeeld is net wat anders dan bij een aardgas haard

Gaskachel ombouwen naar elektrisch

Het voordeel van een elektrische haard is dat deze niet warm wordt en een rookkanaal overbodig is. Hierdoor zou je de oude haard kunnen verwijderen en gemakkelijk een nieuwe elektrische haard kunnen plaatsen. Daar zit ook direct het nadeel. De meeste elektrische haarden zijn bedoeld om in te bouwen en niet op in een bestaande situatie te plaatsen. Als de afmetingen van de bestaande haard overeenkomen met een inzetbare elektrische haard zouden we deze in de haard kunnen plaatsen. Wil jij je gashaard vervangen voor een elektrische, dan kijken we graag met je mee of dit mogelijk is in jouw situatie.

Gaskachel ombouwen naar bio-ethanolhaard

Een bio-ethanol haard is een milieubewuste en goede vervanger voor een gashaard. Ze geven echt vuur en warmte af én een rookkanaal is overbodig omdat er geen roet of rook ontstaat. Op die manier kun je een bio-ethanol haard gemakkelijk plaatsen op elke plek in huis. Wanneer je al een bestaande gaskachel hebt maar toch een duurzamere haard wil, is dat mogelijk. Ook bij bio-ethanol haarden moet u de oude gashaard verwijderen, en er een nieuwe inzetten. En dan genieten! Heb je nog meer informatie nodig over bio-ethanolhaarden? Neem dan contact op met ons zodat we je persoonlijk kunnen adviseren.

Voordelen: Echt vuur, gemakkelijk in te bouwen, rookkanaal overbodig.
Nadelen: De brandstof moet je zelf toevoegen, de ruimte waar de haard staat moet af en toe gelucht worden.

Nieuwsgierig geworden?

Benieuwd welk alternatief het beste bij jou past en wat er bij jou gaskachel mogelijk is? Maak een afspraak in onze showroom. Onze adviseurs denken graag met je mee!

Neem contact op