Hoe kan ik mijn kachelruit schoonmaken? - Graveka Diessen

Hoe kan ik mijn kachelruit schoonmaken?

Als u een mooie kachel in uw woonkamer heeft staan wilt u natuurlijk dat deze er op zijn best uit ziet. Het is een eyecatcher in het interieur en zorgt voor een gezellige en knusse sfeer wanneer deze aan staat. Echter door veelvoudig (of onjuist) gebruik van de kachel kan de ruit vies worden met als gevolg dat de vlammen niet goed zichtbaar zijn. Daarnaast staat het natuurlijk ook een beetje slordig. Om viezigheid te voorkomen kunt u regelmatig de kachelruit schoonmaken. Hiermee verwijdert u de aanslag van het roet en ander vuil. Maar hoe kunt u dat het beste doen? Wat is de precieze oorzaak van al die viezigheid en hoe kunt u dat zo veel mogelijk voorkomen? Wij delen onze kennis.

Waarom is de kachelruit schoonmaken nodig?

Bij kachels zoals houtkachels, waarbij letterlijk hout wordt gestoken, is het bijna niet te voorkomen dat de ruit langzaam viezigheid begint te verzamelen. Om het prachtige vlammenspel van de kachel zichtbaar te houden, dient daarom af en toe de aanslag verwijderd te worden. Ondanks het feit dat er een luchtreinigingssysteem in de meeste kachels is ingebouwd, is het schoonmaken van de kachelruit van tijd tot tijd simpelweg vereist. Er komt immers roet vrij bij het stoken van materialen, en zelfs een zeer geavanceerd luchtreinigingssysteem kan alle roet niet volledig afvoeren. De hoeveelheid viezigheid hangt af van een aantal factoren, zoals het type kachel, het materiaal wat verbrand wordt, het vermogen waarop de kachel brandt en de kwaliteit van de rookafvoer en bijbehorend rookkanaal.

Kachelruit schoonmaken: hoe doe ik dat?

Er zijn verschillende manieren om een kachelruit schoon te maken. De makkelijkste manier is het gebruik van een speciale kachelruitenreiniger. Dit spul kan zelfs sterk bevuilde ruiten aanpakken. Heeft u dit echter niet in huis en zoekt u een snelle oplossing om de kachelruit schoon te maken, dan zijn er nog een aantal manieren. Probeer allereerst om de kachel goed op te stoken op vol vermogen. De hoge temperatuur plus het luchtreinigingssysteem zorgen ervoor dat de roetdeeltjes los worden gebrand. Mocht dit niet genoeg zijn, dan kunt u een stuk krantenpapier of keuken papier pakken en deze vochtig maken. Doop het papier in een beetje as in de kachel en wrijf dit tegen het glas. Herhaal dit een paar keer indien nodig. Wrijf vervolgens de losgelaten roetdeeltjes weg met een schoon stuk papier.

Viezigheid vermijden

Schoonmaken en poetsen is niemands favoriete bezigheid. Als u liever niet te vaak de kachelruit wilt schoonmaken, dan zijn er manieren om de aanslag minimaal te houden. Zorg er allereerst voor dat als er hout gestoken wordt, dat dit droog hout is. Daarnaast is de roetvorming minimaal als de kachel op vol vermogen draait, zorg daarnaast voor voldoende zuurstof door het deurtje van de kachel af en toe op een kier te zetten. Het vuur kan dan groter worden, wat op zijn beurt weer zorgt voor een hogere temperatuur. Hoe hoger de temperatuur, hoe minder kans op een vuile kachelruit. Stook niet als het buiten mistig is. Er is dan weinig trek, waardoor de kachel niet goed kan branden en er dus meer roetvorming is. En laat ten slotte jaarlijks de schoorsteen vegen. Bij het aansteken van de kachel, doe dit dan volgens de Zwitserse methode. Dit is een milieuvriendelijke manier van stoken waarbij de bodem van de kachel bedekt is met grote (droge) houtstukken. Bouw daar bovenop een toren met kruislings geplaatste kleinere stukken hout. Leg aan de top wat aanmaakhout en een aanmaakblokje. Het aanmaakblokje kan voorzichtig worden aangestoken met een lange kaarsenaansteker.