Heeft een gashaard nog wel toekomst? - gasprijzen - Graveka Diessen

Gasloos Nederland

Hoewel de Europese Unie meer gaat investeren in de nieuwe gasinfrastructuur, heeft de Nederlandse overheid als doel gesteld dat Nederland in 2050 gasloos wordt. Voor 2030 is het doel gesteld dat een kwart van de huizen van het aardgas af is, maar verwacht wordt dat in 2050 nog 25% van de huizen aardgas aangeleverd zullen krijgen. Aangezien een gashaard zo ongeveer 25 jaar meegaat is het voor nu nog een goede optie.

K-gas

Rond 2033 wil de Nederlandse overheid wel over gaan op K-gas. Dit is een gas met hoogcalorische waarde. Alle gastoestellen moeten aangepast worden om er voor te zorgen dat ze blijven werken. Echter kunnen alle gastoestellen die na 1 januari 2018 verkocht zijn of worden al gebruik maken van aardgas en K-gas. Vanaf toen mochten toestellen die alleen op aardgas werken niet meer worden verkocht.

Voordelen gashaard

  1. Echte warmte
    Van een gashaard komt echt warmte af, waardoor je een kamer snel extra kunt verwarmen.
  2. Echt vuur
    Vaak heeft een gashaard een prachtig vlammenspel. Vuur blijft mooi om naar te kijken.
  3. Weinig onderhoud
    Een gashaard behoeft weinig onderhoud en hoeft niet vaak schoongemaakt te worden.
  4. Gebruiksvriendelijk
    Moderne gashaarden hebben vaak een afstandsbediening, waardoor ze gemakkelijk in gebruik zijn.
  5. Direct resultaat
    Een gashaard gaat aan en uit wanneer u dat wilt. U zet een gashaard gemakkelijk harder of zachter als u meer of minder warmte wilt.
  6. Groot assortiment
    Er zijn vele verschillende gashaarden. Kom gerust eens langs bij onze showroom om de mogelijkheden te bekijken.
  7. Altijd brandstof
    Aangezien gashaarden aangesloten zijn op het gasnetwerk beschikt u altijd over brandstof.

Nadelen gashaard

  1. Afhankelijk van gasleiding
    U blijft afhankelijk van de energieleverancier en de overheid voor het aanleveren van de brandstof.
  2. Rookkanaal
    Een rookkanaal is noodzakelijk. Dit hoeft echter geen schoorsteen te zijn, maar hier zijn verschillende opties voor.

Houtkachel

We beginnen met de ouderwetse houtkachel. Net als een gashaard, is dit écht vuur en komt er échte warmte vanaf. Echter heb je hiervoor een rookkanaal nodig, dat minimaal 4 meter lang moet zijn en boven de nok uit moet komen. Daarnaast moet je zelf aan de slag om het vuur aan te maken. Dit doe je wel met een volledig hernieuwbare brandstof, wat gas niet is.

Elektrische haard

De elektrische haard is een gemakkelijk alternatief. Een rookkanaal is niet nodig, waardoor een elektrische haard makkelijk in te bouwen is. Daarnaast wordt hij niet warm, waardoor je hem op iedere plek kan plaatsen. Wil je juist een haard voor de warmte? Dan is de elektrische haard dus niets voor jou. Ook ziet het vuurbeeld er anders uit en is er minder keuze dan bij hout- of gashaarden.

Bio-ethanol haard

Een bio-ethanol haard is ook makkelijk in te bouwen, maar geeft wel echt vuur en echte warmte af. Omdat het vuur dat ontstaat geen roet of rook afgeeft, is er geen rookkanaal nodig. Dit en het feit dat bio-ethanol een plantaardige vloeistof is maken deze haard een milieubewuste keuze. Wel moet je de ruimte waar de haard in staat af en toe luchten en dien je de brandstof zelf toe te voegen.

Propaan gashaard

Een propaan gashaard lijkt het meeste op de gashaard op aardgas. Het belangrijkste verschil is dat een propaan gashaard niet aangesloten zit op het gasnetwerk, maar op gasflessen met propaangas. Deze brandstof is duurzaam, maar moet je wel bijvullen. Ook is het vlambeeld net wat anders dan bij een klassieke gashaard. Een rookkanaal is ook nodig, maar het hoeft minder breed te zijn dan bij een houtkachel.

Showroom afspraak

Wij helpen je graag bij het vinden van een geschikte kachel die past in je interieur. We adviseren je graag over al onze producten. Bezoek daarom onze showroom en laat je verrassen door onze uitgebreide collectie aan kachels, haarden en nog veel meer! Voor vragen of stijladvies kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Neem contact op