Gas besparen? - Graveka Diessen

Gas besparen? Verwarm je huis met een houtkachel

De dagen worden kouder, tijd om de verwarming weer aan te zetten. Met deze stijgende gasprijzen is dat echter niet meer zo vanzelfsprekend. Wil je gas besparen, maar toch genieten van een warm huis? Een houtkachel is een goed alternatief voor gas deze winter. We zetten de voordelen en tips voor het stoken van hout voor je op een rij.

Houtkachel: de voordelen

Prijs
Ten opzichte van het verwarmen op gas heeft een houtkachel een aantal voordelen. Zo is de prijs van de brandstof momenteel lager. Op basis van de warmte die wordt uitgestoten is haardhout goedkoper dan aardgas.

Sfeervol
Maar dat niet alleen. Een houtkachel is sfeervol en daarmee echt een aanvulling op je interieur. Daarnaast is het een lokale warmtebron. Zodra je de houtkachel aansteekt wordt de ruimte direct verwarmt. Heeft de verwarming de hele dag uitgestaan en wil je toch meteen genieten van een warme woonkamer? Steek dan gewoon je houtkachel aan.

Echt vuur
Je stookt echt zelf een vuurtje. Bij het verbranden van het hout komen echter wel schadelijke stoffen vrij. Hoeveel stoffen er in de lucht komen, hangt af van het soort kachel, het hout dat je gebruikt en de manier waarop je stookt. Met onderstaande stooktips kun je de uitstoot van schadelijke stoffen verminderen.

Hout stoken: onze tips

Om ervoor te zorgen dat een houtkachel zo min mogelijk schade toebrengt aan het milieu is verantwoord stoken een must. Regelmatig organiseren wij een stookavond of stookochtend in Diessen. Tijdens dit moment leer je hoe je een houtkachel of houthaard zo efficiënt en milieuvriendelijk mogelijk kunt stoken. Om je voor nu alvast vooruit te helpen, zetten we hier wat tips voor je op een rij.

  1. Stook niet als het windstil of mistig is.
    Op zulke dagen blijft de rook hangen. Hierdoor heb je rondom het huis veel luchtvervuiling en sneller rook- en geurhinder.
  2. Stook uitsluitend gedroogd, onbewerkt hout
    Vochtig hout brandt slecht en geeft extra veel rook en fijnstof. Wanneer je zelf je hout hakt adviseren wij dan ook dat je het hout 2 jaar laat drogen. Oud hout wat eerder bewerkt is kun je beter niet verbranden. Hierbij komen namelijk zware metalen vrij.
  3. Laat je schoorsteen jaarlijks schoonmaken
    Laat dit doen door een erkende schoorsteenveger, zo weet je zeker dat je schoorsteen goed schoon wordt gemaakt. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar voorkomt ook een schoorsteenbrand.
  4. Zorg voor voldoende zuurstof
    Zet de luchttoevoer helemaal open. Het hout kan dan beter verbranden, waardoor er minder schadelijke stoffen vrij komen.
  5. Zorg voor goede ventilatie als de kachel brandt
    Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open. Zo kan het vuur lucht aantrekken en blijft de ruimte goed geventileerd.
  6. Stook op z’n Zwitsers
    Leg de kleine houtjes juist boven op het vuur en steek het vuur van bovenaf aan. Plaats het hout kruiselings op elkaar, van dikke blokken onderaan naar dunne losse houtjes en een aanmaakblokje bovenop. Dit wordt ook wel de Zwitserse methode genoemd.

Stookavond of stookochtend bijwonen?

Schrijf je in voor de stookavond of stookochtend in onze showroom en wij leren je hoe je een haard het meest efficiënt en zo milieuvriendelijk mogelijk kunt stoken. Goed stoken levert een hoger rendement van uw haard op en daarmee een besparing op uw stookkosten.

Het alternatief voor gas

Ben je op zoek naar een alternatieve manier om je huis te verwarmen? Dan is een houtkachel of houthaard de oplossing. Hiermee haal je eenvoudig warmte in huis, op een duurzame manier. Je bespaart ook nog eens gas waardoor je gasrekening een stuk lager wordt.  Wil je na het lezen van dit artikel weten of een houtkachel bij jou mogelijk is? In onze showroom helpen we je graag verder. Maak een afspraak met een van onze adviseurs.

Neem contact op