Duurzaam stoken met een Speksteenkachel! - Graveka Diessen

Speksteenkachels, duurzame manier van stoken!

Speksteenkachels zijn de laatste tijd erg in populariteit gestegen. Steeds meer mensen zijn op zoek naar een duurzaam alternatief voor het verwarmen op gas. Een speksteenkachel lijkt op het eerste oog hiervoor de perfecte keuze. De natuurlijke uitstraling spreekt veel mensen aan. Echter is niet iedere speksteenkachel hetzelfde. In deze blog zetten we alle feiten voor je op een rij.

Wat is een speksteenkachel?

We beginnen bij de basis. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn speksteenkachels geheel of gedeeltelijk gemaakt van speksteen. Speksteen houdt warmte voor een lange periode vast. Hierdoor straalt het nog lang warmte uit, zelfs als het vuur al gedoofd is. Een authentiek speksteenkachel is uit massief speksteen opgebouwd. Tegenwoordig zijn er ook veel speksteenkachels op de markt waarbij maar een gedeelte van de kachel met speksteen bekleedt is.

Voordelen van een speksteenkachel

Het kopen van een speksteenkachel heeft een aantal voordelen:

Hoog rendement
Omdat het speksteen de warmte vasthoudt, blijft de kachel na lange tijd warmte uitstralen. Ook als het vuur gedoofd is. Zo kan de speksteenkachel 6 tot 14 uur na blijven gloeien. Met een paar uur stoken, haal je zo langdurig warmte in huis. Er is hierin een belangrijk verschil tussen massieve speksteenkachels en kachels met speksteenbekleding. Hoe meer speksteen wordt gebruikt, hoe meer warmte wordt vastgehouden en hoe hoger het rendement.

Duurzaam verbruik
Een speksteenkachel wordt op hout gestookt. Deze duurzame bron van brandstof is een goed alternatief voor het steeds duurder wordende gas. Ook is, vanwege het hoge rendement, in verhouding tot gewone houtkachels veel minder hout nodig. Het plaatsen van een speksteenkachel zorgt voor een besparing op je stookkosten.

Stralingswarmte
In plaats van convectiewarmte geeft een speksteenkachel stralingswarmte af. De ruimte wordt zo rechtstreeks en gelijkmatig opgewarmd. Stralingswarmte is te vergelijken met de warmte van de zon. Het geeft een aangenaam gevoel op de huid en biedt verschillende gezondheidsvoordelen. De straling zorgt voor directe warmte op het lichaam. Doordat het lichaam intern verwarmd wordt, heeft dit voordelen voor de spieren en gewrichten.

Geen droge lucht in huis
Deze stralingswarmte heeft nog een voordeel. Convectiewarmte zorgt voor droge lucht in huis. Dit kan zorgen voor klachten, omdat het de slijmvliezen en huid kan uitdrogen. De luchtvochtigheid met een speksteenkachel is veel gezonder.

Minder luchtcirculatie
Hoewel radiatoren en gaskachels ook stralingswarmte afgeven, is de luchtcirculatie bij speksteenkachels veel minder. Hierdoor is er minder stof in beweging en voelt de lucht niet benauwd aan.

Onderhoudsvriendelijk
Speksteenkachels hebben een lange levensduur en zijn erg onderhoudsvriendelijk. Zo kunnen ze wel 100 jaar meegaan. De schoorsteen vervuild minder snel dan bij een reguliere houtkachel, maar moet wel eens in de zoveel tijd geveegd worden.

Nadelen van een speksteenkachel

Toch heeft een speksteenkachel ook een aantal nadelen:

Hoge aanschafprijs
Om het meest uit een speksteenkachel te halen, is het belangrijk om zoveel mogelijk speksteen in de kachel te verwerken. Een massieve speksteenkachel dient echter met de hand opgebouwd te worden, waardoor de kosten hiervoor erg hoog kunnen zijn. Een speksteenkachel die gedeeltelijk van speksteen gemaakt is, is goedkoper, maar minder effectief.

Zwaar
Speksteen is een stuk zwaarder dan de materialen die voor normale houtkachels gebruikt worden. Zeker als je een massieve speksteenkachel wilt plaatsen is het zaak om te controleren of de draagkracht van je vloer voldoende is.

Niet direct warmte
Omdat de kachel eerst de stenen op moet warmen, duurt het even voordat de ruimte verwarmd wordt. Dit wordt natuurlijk gecompenseerd door het langdurig uitstralen van warmte door de speksteenkachel. Afhankelijk van je speksteenkachel, kun je de hele dag door gelijkmatig warmte creëren door een aantal uur te stoken.

Temperatuur niet regelbaar
De temperatuur van een speksteenkachel kan niet manueel geregeld worden. Je bent hierdoor afhankelijk van de warmte die de speksteenkachel uitstoot. Wanneer je een speksteenkachel voor het eerst gaat gebruiken, is het even uitvogelen wat voor jou het beste werkt.

Het alternatief voor gas

Ben je op zoek naar een alternatieve manier om je huis te verwarmen? Dan is een speksteenkachel de oplossing. Een massieve speksteenkachel wel te verstaan. Hiermee haal je eenvoudig warmte in huis, op een duurzame manier. Wil je na het lezen van dit artikel weten of een speksteenkachel bij jou mogelijk is? In onze showroom helpen we je graag verder. Maak een afspraak en ervaar de ultieme stralingswarmte van speksteen.

Neem contact op