Alles wat je wil weten over een pelletkachel - Graveka Diessen

Alles wat je wil weten over een pelletkachel

Pelletkachels worden steeds populairder. Dat is voornamelijk omdat hij het beste van twee werelden combineert: de gezelligheid en sfeer van een houtkachel en het gemak van een gashaard. We geven jou alle informatie over een pelletkachel en waarom je echt voor deze verwarmer moet kiezen in huis!

Hoe verwarm je met een pelletkachel?

Een pelletkachel is een kachel die gestookt wordt op houtpellets. Dat zijn kleine cilindervormige korrels die geproduceerd worden uit houtzaagsel- en schaafsel. De pellets worden automatisch ontstoken en via een afstandsbediening kun je de temperatuur regelen. De warme lucht die dan ontstaat, wordt door middel van een stille ventilator in de kamer geblazen. De rookgassen worden dankzij een rookgasventilator via het rookkanaal afgevoerd.

De binnenkant van de palletkachel is voorzien van een moderne techniek, terwijl het aan de buitenkant een gezellige houtkachel lijkt. De pelletkachel zorgt tevens voor een heel hoog rendement. De prijzen van houtpellets zijn redelijk constant en de meeste pelletkachels hebben een besparing tussen 30% en 60% op de gasrekening. Dat is heel wat!

Wat zijn de voor- en nadelen van een pelletkachel?

Een groot voordeel aan de pelletkachel is dat het gebruiksvriendelijk is. De bovengenoemde automatische ontsteking van de pellets en de regelbaarheid via de afstandsbediening zorgt voor een groot gemak in huis. Een ander voordeel is dat de pelletkorrels niet duur zijn en je ze eenvoudig kan opslaan omdat ze klein zijn.

De gezelligheid van een pelletkachel is wel het grootste voordeel die het meebrengt. Een warme toevoeging in je interieur!

Een nadeel is dat een pelletkachel wel wat onderhoud verschaft. De verbrandingskamer van de kachel zou elke week schoongemaakt moeten worden. Ook moet deze jaarlijks nagekeken worden door een gecertificeerd bedrijf.

Pelletkachel aansluiten op een bestaande schoorsteen

Je kan een pelletkachel gemakkelijk aansluiten op een bestaande haard maar er zijn wel dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Zorg ervoor dat je afvoerbuis voor de rook niet van aluminium is maar van RVS.
  • De schoorsteen mag niet groter dan zijn een diameter van 150 mm.;
  • Boven de schoorsteen moet een kap zitten die inslag van regen voorkomt.

Kan ik mijn gashaard ombouwen naar een pelletkachel?

Helaas is dat niet mogelijk. Het is wel mogelijk om je gashaard om te bouwen naar bio-ethanol. Een bio-ethanolhaard is een erg milieubewuste vervanger voor een gashaard. Bij deze ombouw moet je wel de oude gashaard verwijderen en er een nieuwe bio-ethanol variant in plaatsen. Deze varianten zijn er in verschillende modellen zoals vrijstaand, hangend, tegen de muur of tafelhaarden. Voor meer informatie, neem contact met ons op!

Wil je meer weten over pelletkachels?

Bekijk alle pelletkachels van Graveka in ons assortiment.

Wil je zelf een pelletkachel kopen of heb je er vragen over? Kom eens langs in onze showroom.

Neem contact op