Houtkachels - Hoog rendement, lage uitstoot - Graveka Diessen

Houtkachels

Moderne houtkachels zijn hoogwaardige verbrandingstoestellen met een hoog rendement en een lage uitstoot. De kachels van nu leveren een belangrijke bijdrage in het landelijk streven om meer duurzame energie te gebruiken. Stoken met hout is een vanuit de EU erkende duurzame manier van verwarmen. Mits je de juiste haard kiest. Nieuwe kachels van eigen bodem voldoen aan typekeuringen die onder andere in Duitsland en Oostenrijk worden gehanteerd. Als alle toestellen in Nederland daaraan voldoen, zal dat voor een enorme verbetering op het gebied van uitstoot zorgen. Graveka helpt je graag bij het kiezen van de juiste houtkachel voor jouw woning.

Hoe onderhoud ik een houtkachel?

Voor onderhoud aan de houtkachel kun je het beste de hulp van een erkend vakman inschakelen. Bij het onderhoud aan de houtkachel worden onder meer het rookkanaal schoongemaakt. Daarnaast is het ook belangrijk dat het binnenwerk van een houtkachel wordt gecontroleerd en goed gereinigd. Het binnenwerk is een slijtageonderdeel en deze dient ter bescherming van het casco van de kachel. Wanneer jouw houtkachel en het bijbehorende rookkanaal vervuild raken, kan dit in het ergste geval leiden tot brand.

Is het mogelijk om een warmtepomp te combineren met een houtkachel?

Het is zeker mogelijk om een warmtepomp te combineren met een houtkachel. Het is een slimme mix van twee verschillende energiebronnen. Zo geniet je van een lokale warmtebron én van een constante verwarmingsbron. Het combineren van een warmtepomp met een houtkachel kan zowel in bestaande als in nieuwbouwwoningen. De combinatie van een warmtepomp en houtkachel zorgt ervoor dat je de warmte in je huis perfect op jouw wensen kunt laten aansluiten. De warmtepomp zorgt voor een stabiele temperatuur en de houtkachel geeft direct extra warmte en sfeer wanneer dat gewenst is.

De voordelen van een houtkachel

Een houtkachel biedt diverse voordelen:

  • Een houtkachel brengt veel sfeer in huis. Liefhebbers van ‘echt vuur’ zweren bij de beleving van zo’n kachel.
  • Houtkachels zijn voordelig in het gebruik. Het levert je veel warmte op, voor relatief weinig brandstof.
  • Een houtkachel is een lokale warmtebron: bij gebruik van de kachel wordt de ruimte direct verwarmd.
  • Houtkachels zijn te verkrijgen in verschillende maten en vormen. Zo vind je altijd een houtkachel die bij jouw interieur past.

Al je vragen over houtkachels beantwoord

Een cv houtkachel kun je gewoon aansluiten op je bestaande cv-systeem. Het vuur van de kachel wordt door middel van een warmtewisselaar doorgegeven aan het water, wat hierdoor opwarmt en vervolgens rondgepompt wordt door de verwarmingsbuizen. Zo wordt en blijft heel je huis lekker warm in de winter en geniet je van warm water. De kachel stook je namelijk voornamelijk in de winter. De kachel kan je cv bijspringen, waardoor je ook minder hard hoeft te stoken. Hierdoor bespaar je op je stookkosten. Tijdens de zomer kun je weer alleen gebruik maken van je cv-ketel.

Je kunt met een houtkachel cv flink besparen op je stookkosten, mits deze wel van een goede kwaliteit is. Om een optimaal rendement te behalen uit je houtkachel cv is het bovendien van belang dat je stookt met kwalitatief goed hout en dat je huis goed geïsoleerd is. Voldoe je aan al deze eisen? Dan zou je zomaar 50% kunnen besparen. Dit verschilt echter per soort kachel, de percentages kunnen daarom afwijken. Het is daarom moeilijk om met zekerheid te zeggen wat de exacte besparing uiteindelijk zal zijn. Dit is echt per situatie verschillend en hangt af van diverse factoren.

We vallen maar gelijk met de deur in huis: nee, het is niet mogelijk om je bestaande houtkachel om te bouwen tot houtkachel cv, ook al wordt er geclaimd dat dit wel mogelijk is. Cv houtkachels zijn namelijk speciaal ontworpen om naast de directe warmte ook warm water te leveren. Dit gebeurt door middel van een warmtewisselaar in de verbrandingskamer. Zou je toch proberen om de bestaande houtkachel om te bouwen tot cv-houtkachel dan neem je een groot risico. Uiteraard is het behalen van een hoger rendement belangrijk, maar de veiligheid ook. We adviseren daarom niet een houtkachel om te bouwen.

Showroom afspraak

We ontvangen je graag in onze showroom om je te inspireren met het mooiste wat er is: vuur! We zorgen voor voldoende tijd en houden van exclusieve aandacht. Via onderstaande button maak je gemakkelijk een afspraak. Graag tot ziens; de kachel brandt en de koffie staat klaar.

Neem contact op